Pijn, irritatie en ongemak tijdens het werk?
Werken, zitten achter de PC, staan in een winkel, steeds in beweging in de horeca, sjouwen in een magazijn, bukken en tillen bij het onderhouden van een tuin: werken vraagt altijd een fysieke inspanning.
Een goede fysieke conditie is voorwaarde is voor het functioneren bij welke taak dan ook.
Naast ziekteverzuim wegens de gewone griepjes of psychische problemen wordt ook verzuimd door pijnklachten aan o.a. rug, nek, knieën, schouders (het bewegingsapparaat).
Workshops en trainingen op maat
Met als doel:
- Kennis krijgen over het menselijk lichaam m.b.t. werken en bewegen
- Inzicht krijgen in hoe het lichaam klachten kan ontwikkelen door werken en (verkeerd of te weinig) bewegen
- Leren wat goed en veilig werken en bewegen is zodat klachten voorkomen kunnen worden
- Leren wat goed is voor je gezondheid
- Weten hoe jouw werkplek eruit moet zien
- Leren je werk goed te organiseren
- Bewust worden van je eigen gewoontes en gedrag
- Tips, adviezen en oefeningen krijgen die je helpen!
De oefentherapeut is er voor jouw bewegingsapparaat.
Kunnen klachten aan het bewegingsapparaat voorkomen worden?
Hebben werkgever en werknemers invloed op het voorkomen of op het ontstaan van deze klachten?
Hoe belangrijk is een goede gezondheid?
Wat heeft de leefstijl te maken met het ontstaan van klachten?
Hoe belangrijk is schoeisel of de stoel waar je op zit?
Een goed ingerichte werkplek op maat van de gebruiker, veiligheid, slimme hulpmiddelen, frisse lucht zijn enkele van de voorwaarden voor een gezonde werkomgeving.
Maar een gezonde werkomgeving is geen garantie voor een goed gebruik hiervan door de werknemer.
Voor beide aspecten is kennis nodig, controle en feedback.
Arbeidsrelevant
Arbeidsrelevante klachten zijn klachten die het werk negatief beïnvloeden. Klachten waardoor iemand zijn werkzaamheden niet of maar gedeeltelijk kan uitvoeren. Arbeidsrelevante klachten kunnen ontstaan door het werk, maar bijvoorbeeld ook als gevolg van sport of hobby’s. Daarnaast kan een (chronische) aandoening een rol spelen. Bekende voorbeelden van arbeidsrelevante klachten zijn lage rugklachten en nek- schouderklachten.
Wat doet de oefentherapeut voor u en uw werkplek
De oefentherapeut maakt u bewust van uw (werk)houding en manier van bewegen. Zo wordt duidelijk wat de relatie is tot uw klachten. U krijgt inzicht in de reactie van uw lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. De oefentherapeut gaat met u op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Bij arbeidsrelevante klachten wordt er heel specifiek samen met u gekeken naar uw werksituatie. Er wordt voorlichting en advies geven over de inrichting of aanpassing van uw werkplek.
De oefentherapeut kan u, na een periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid, begeleiden en ondersteunen bij de terugkeer naar uw werkplek. Tijdens deze ondersteuning of behandelingsperiode helpt de oefentherapeut u om uw houding en bewegingsgewoontes, en tevens uw werkgewoontes, te verbeteren. Daardoor herstelt u de balans tussen belasting en belastbaarheid.
Het uitgangspunt is inzicht en verantwoordelijkheidsbesef van de medewerker, gericht op het voorkomen/verminderen van klachten, verzuim en arbeidsongeschiktheid.