Ervaringen van clienten
Ik heb al 10 jaar Parkinson en ik wandel al 5 jaar op woensdagmorgen mee met andere parkinsonpatiënten. Cokkie leidt deze Nordic-Walking groep en dat doet ze op een onnavolgbare wijze. Ze heeft humor en kennis van zaken, ze is enthousiast en weet haar kennis goed over te brengen.
Ik ben blij dat ik Cokkie ben tegen gekomen en ik hoop dat ik nog lang met haar mee mag wandelen.
Hans de Rijke
Lenig op trektocht
In September 2012 stapte ik bij Houding & Beweging binnen in de hoop mijn stramheid te overwinnen. Onder de aangename leiding van Cokkie heb ik deelgenomen aan de oefeningen. Rustige oefeningen, die weinig inspanning vragen en toch alle spieren een beurt geven.
In mei jl heb ik een trek/kampeertocht in de USA gedaan, het ging allemaal voortreffelijk. Slapen en scharrelen in een tweepersoons tentje, hiken op smalle bergpaadjes het ging allemaal ongedwongen en zonder na te denken. Dankzij al die oefeningen bij Cokkie. Ik ga ermee door!
Hansje
Standbeeld
Als een standbeeld stond ik onbeweeglijk van de pijn na een spitaanval. En dat voor iemand die 16 uur per dag loopt te rennen.Ook na een week was er niet veel verandering, een afspraak gemaakt bij Cokkie. Draaien in bed, in een auto stappen, alle normale bewegingen werden abnormaal door de pijn. Na één sessie kon ik al pijnloos opstaan en gaan zitten in een stoel.Iedere beweging werd mij 1 op 1 uitgelegd.Na enkele sessies kon ik door bewust te bewegen alles weer. Dank!!!
Arline The Refugee www.arlineartline.nl
Een wonder?
In elk geval bijzonder! Als geboren “stijve hark” moest ik wel iets overwinnen om mij te melden bij de Praktijk voor Houding & Beweging. Maar ja, mijn rug was toch wel pijnlijk en omkijken op de fiets werd steeds lastiger. Kortom: de weerstand werd overwonnen en ik meldde mij bij Cokkie van Santen. Het effect van de sessies en van de oefeningen bleef niet uit: de rug werd pijnloos en schouders en nek soepeler dan voorheen.
Maar het meest onder de indruk ben ik van mijn looples. Natuurlijk, als 65-jarige kon ik best lopen, maar na een paar aanwijzingen van Cokkie loop ik met meer plezier, met meer energie, sneller en beter. Vrienden en bekenden zien het opvallende verschil. Natuurlijk kan ik ook ingaan op de andere oefeningen die Cokkie mij bijbracht, maar dit lopen slaat toch wel alles. En dat in niet meer dan één sessie!
In één zin samengevat: dank zij de sessies bij Cokkie ben ik mij meer bewust van mijn skelet, mijn spieren, mijn houding, etc. En dat werkt 24 uur per etmaal door.
Ton Kaper
“Sinds twintig jaar heb ik af en toe klachten in rug, nek en schouders, die samenhangen met spanning. Op diverse manieren heb ik getracht daar wat aan te doen met ontspanningsoefeningen, massage, e.d. tot ik me realiseerde dat het aan mijn houding lag. Ik had wel eens gehoord van Cesartherapie, maar me nooit gerealiseerd dat mijn houding oorzaak was van mijn klachten. Na enkele bezoekjes aan de Praktijk voor Houding & Beweging was het duidelijk waar ik op moest letten. De chronische pijn in mijn rug is niet meer teruggekomen.”
Maartje Post (vrouw, 1957)
“Ik had nek en schouderklachten en zat al aan de pijnstillers. Dat zinde me niks. Na een intake bij mevr, van Santen bleek dat ik anders moest liggen (slapen) anders moest lopen, anders moest staan en anders moest zitten ! Geen kleinigheid. Maar ik kreeg goede oefeningen en begeleiding en na 9 weken was ik weer pijn vrij en weet ik beter wat ik moet doen als mijn lichaam aangeeft dat ik verkeerd bezig ben. Helemaal tevreden.”
(man, 1957)
Een mevrouw van 39 die een full-time baan heeft als parkeerwachter, heeft na een periode van fysieke stress (ziekte, operatie etc) vaak pijn in haar nek en hoofdpijn. Zij staat en loopt veel in haar werk maar moet ook aan de computer werken.
Onderzoek: Ik zag een stevige dame met een vastberaden uitstraling. Maar ze stond met doorgestrekte knieën, daardoor werd haar onderrug heel hol getrokken, kon ze niet haar bovenrug mooi strekken, hingen haar schouders naar voren en kon ze alleen met veel spierspanning in haar nek, haar hoofd op haar romp houden (of…haar hoofd boven water houden).
Ik heb haar uitgelegd hoe ons lichaam in elkaar zit en welke functie botten-spieren-banden-pezen etc hebben. En ook hoe deze structuren overbelast kunnen raken, geïrriteerd raken en pijn geven. Ik heb haar geleerd haar staande houding te veranderen zodat ze veel makkelijker haar hoofd kon dragen.
Ook de werk/zithouding aan de computer kreeg deze aandacht. Ik leerde haar ontspanningsoefeningen voor nek en schouders en we deden oefeningen om buik- en rugspieren te versterken.
Bovendien bespraken we haar slaaphouding en het belang van écht ontspannen. Zij is een ander hoofdkussen gaan gebruiken en werd daarmee veel uitgeruster wakker.
Na 6 sessies verdeeld over 3 maanden waren haar klachten weg, omdat zij begrijpt hoe de klachten ontstaan en hoe zij ze zelf kan beïnvloeden.
Een meisje van 5 valt heel veel en kan niet rustig zitten. Dit belemmert haar in het spelen met de andere kinderen van haar leeftijd. Zij heeft een lage spierspanning, heeft zeer beweeglijke gewrichten maar lijkt niet goed te snappen wat haar lichaam kan, hoe het heet en hoe het voelt. Door spelenderwijs met haar te oefenen in alle fases van de motorische ontwikkeling (liggen, rollen, kruipen, zitten, staan, lopen, springen etc), en zaken te benoemen, wordt zij sterker en raakt zij ‘thuis’ in haar lichaam.
Na 12 sessies valt zij veel minder, vertelt ze me heel goed wat ze met haar lijf geleerd heeft en speelt zij met de kinderen van haar leeftijd.
Mensen met de (neurologische) ziekte van Parkinson bewegen traag, worden stijf, kunnen trillen en worden daardoor onzeker. Individueel of in groepjes (nordic walking, jeu de boules) doe ik allerlei oefeningen, trainen we de dagelijkse dingen zoals: zitten gaan, opstaan, in bed gaan, draaien in bed, traplopen, iets van de grond rapen etc. Maar ook: balgooien, balansoefeningen op een wiebeltol of zachte kussens, krachtoefeningen met de dynaband etc. Ik zie dat de mensen vooruit gaan ondanks het feit dat de ziekte doorgaat. Ik stimuleer ze om dagelijks te wandelen, degene die dat doen voelen zich beter.
Een puber van 16 heeft rug- en nekpijn. Hij is lang, zit op school, zit huiswerk te maken en zit ontzettend veel te gamen. Hij voetbalt 1x per week en voelt zich dan prima….Ik maak hem bewust van zijn ‘beweeggedrag’. Dan leer ik hem om zijn skelet beter te steunen of anders gezegd ik leer hem wat het belang is van een goede houding. En hoe belangrijk bewegen is (voetbal bijvoorbeeld) Het is altijd lastig om een puber ander gedrag aan te leren. Maar veel uitleggen, leuke oefeningen verzinnen en met foto’s of filmpjes laten zien hou hij/zij erbij staat etc helpen om ze te motiveren. De klachten verdwijnen altijd.
Een vrouw van 32 is 20 weken zwanger en heeft pijn in haar heupen en onderrug vooral als ze veel gestaan heeft bijvoorbeeld tijdens haar werk in een lunchroom. Met een paar testen stel ik vast dat haar gewrichten erg beweeglijk zijn. Door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zij haar bekken en onderrug zelfs ínstabiel. Ik leer haar hoe zij de stabiliteit kan vergroten door op haar houding en bewegingen te letten, voldoende rust te nemen maar ook iedere dag een uur te wandelen. Ook leer ik haar een paar oefeningen die bepaalde pijn helpen oplossen.
Zij kan na 3 sessies haar werk volhouden mits ze zich ‘aan de regels houdt’. Ik vraag haar na de bevalling terug te komen om te controleren of de instabiliteit weg is. Zo niet dan heeft ze opnieuw oefeningen en adviezen nodig om haar lichaam op de juiste manier weer in conditie te brengen.