Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben en de ziekte van Parkinson is dan ook erg complex. Voor geen enkele patiënt is het beeld van parkinsonsymptomen hetzelfde. Onderstaand zijn voorbeelden van klachten die veelal op de voorgrond kunnen staan.

  • Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
  • Het trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie)
  • Stijfheid van de spieren (rigiditeit)
  • Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte
  •  ‘Bevriezen’ van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt of de voeten aan de vloer blijven plakken

Naast de bovengenoemde klachten kan een breed scala aan andere klachten optreden (b.v. trager denken, verminderde reuk, slaapstoornissen, obstipatie, stemmingsproblemen, verandering van seksuele behoeften, etc.). Echter, deze treden lang niet bij alle patiënten op. Daarnaast verschilt de ernst van de klachten en het beloop van de ziekte van patiënt tot patiënt. Dit geldt zeker voor patiënten met op de ziekte van Parkinson lijkende aandoeningen, de zogeheten atypische parkinsonismen.

Unity Walk 2013 om aandacht voor Parkinson te vragen!

IMG_31721-275x275 IMG_32531-275x275

Een brief van Parkinson aan Hans

Hieronder 2 links naar filmpjes van Hans, die de expositie ‘Parkinson gifbeker & bron van inspiratie’  opende en toelichting gaf over zijn werk.

http://www.youtube.com/watch?v=IvfgqYlqDu0

http://www.youtube.com/watch?v=7SRz5amEt2U

Een mooie uitzending van KRO de wandeling:
Parkinson en carnaval. Kijk op www.uitzendinggemist.nl

 

Praktijk voor Houding en Beweging, Ziekte van Parkinson